Bir kaç yıl önce harika bir fikriniz oldu. Her şeyi değiştiren mükemmel anlarından biriydi. Ödevini yaptın, yarışmayı kazandın. Ve zaman geldiğinde, hareket ettin. Bir işyeri sahibi oldun. Aldığınız risk ödüllendirmeye değerdi ve başarınızın meyvelerinden memnun kaldınız. Elbette bazı zor zamanlar yaşandı ancak bunu başarmanızla zor günleriniz geride kaldı, işiniz ve başarınız yüzünden daha da güçlendiniz. Sen sabırla duruyorsun. Öğrendin. Büyüdün. Harika fikriniz harika bir iş haline geldi ve onu her adımda beslediniz. Peki ya sonra heyecanınız devam ediyor ve heyecanınızı büyütmek mi istiyorsunuz? Unutmayın, kapalı kapılar ardında saklanmak hiçbir şey satmaz. Sadece mevcut durumunuzu korur. Franchise yönetimi için yüksek düzeyde enerji ve coşku sergilemek önemlidir. Enerji bulaşıcı olabilirken, eksikliği zararlı bir etkiye sahip olabilir. Franchising sürecindeki ilk adım, bu zoru sürece hazır olup olmadığınıza karar vermektir.
Bir franchise, markanızı kullanma haklarını franchise olarak bilinen diğer küçük işletme sahiplerine satarak işinizi büyütmenize olanak tanır. Ülkemizde maalesef birçok franchise veren sistemi tabela satışı gibi algılamakta bu da başarısızlık için başlangıç noktasında sonucun ne olacağınız bizlere aslında göstermekte.
İşletmenizi franchise etmeyi düşünüyorsanız, franchise veren olma sürecinin genellikle uzun bir süreç olduğunu ve önemli bir maliyet gerektirdiğini bilin. Sırf franchise satmaya karar vermeniz alıcı bulacağınız anlamına gelmez. İşletmenizin franchise verilmesi, hızlı büyümenin kanıtlanmış bir yoludur ancak franchise veren olmak, özellikle bu zorlu ekonomide, başarıya giden otomatik bir bilet değildir. Harika lezzetli bir mutfağınız var sadece ürün kaliteniz sizi franchise vermek için yeterli kılmaz, bir işletmenin belirli özellikleri onu franchising için iyi bir aday yapar. Bunlar, piyasadaki benzersizliği, güvenilirliği, güçlü yönetimi vb…
Bir franchise veren olmak, bir işletme sahibi olarak alışık olduğunuzdan farklı bir dizi yönetim faaliyetinde bulunmanızı gerektirir. Yatırımcıları franchise sisteminize yatırım yapmaya ikna eden bir bir satış gücünüzün olması gerekir Franchise alanlarınızı desteklemeniz ve başarılı olmalarına yardımcı olmanız gerekir.
Tüm paranı bana vermeni istiyorum' diyorsun, işini bırak daha önce hiç bulunmadığın bir işe gir ve kurallarıma uy diyeceksin, bunun için oldukça yüksek bir güven seviyesi oluşturmanız gerekecek.
Sorulması gereken ilk soru, işletmenizin franchise sistemine uygun olup olmadığıdır
Süreç boyunca size rehberlik etmesi için bir franchise danışmanından yardım almak iyi bir fikirdir
İşletmenizin ülke çapında büyük bir hit olacağına dair içgüdülerinize güvenmeyin. Franchise işinizin sunacağı şeyler için yaşadığınız şehrin ötesinde yaygın bir tüketici talebi olduğunu ve pazarda yeni bir rakip için yer olduğunu doğrulamak için pazar araştırması yapın.
İşletmenizin franchise verilip verilmeyeceğini belirlemek için objektif bir iş analizi yapın. Ürününüzün veya hizmetinizin benzersiz olup olmadığını ve birden çok pazarda kâr edecek kadar rekabetçi olup olmadığını ve diğer birçok girişimci için çekici olup olmadığını düşünün.
Bir pazarlama ve markalaşma stratejisi kılavuzu oluşturun. Başarılı bir rekabet stratejisinin parçası olarak şirket markasını ve imajını nasıl kullanacağınızı ve geliştireceğinizi açıkça göstermeniz gerekecektir.
Mali tablolar gibi bilgileri içeren yazılı bir iş planı geliştirin. Franchise veren olmak ciddi bir süreç ve planlama gerektirir. Mali ve süreç planınızı düzgün yapamaz iseniz ortaya çıkacak sürprizler sizi üzecektir. Franchise alan karlı ve finansal acıdan istikrarlı olan işi tercih edecektir.
Mimari konsept işinizi satmada önemli bir pazarlama argümanı olacaktır. Olabildiğince yaratıcı ve düşük maliyetli konsept belirleyin.
Yasal süreçlere dikkat edin ve konusunda bir hukukçu ile çalışın. franchise alanlarınız için şartları ve yükümlülükleri açıklayan bir franchise sözleşmesi oluşturun.
Yasal evraklarınızı hazırlarken, franchise veren olarak nasıl faaliyet göstereceğiniz konusunda birçok karar vermeniz gerekecektir. Anahtar noktalar şunları içerir:
Franchise ücreti ve telif yüzdesi ne olacak bunu nasıl hesaplayacaksınız,
Franchise sözleşmenizin süresi ne olacak,
Hangi coğrafi bölgede yer almaya hazırsınız,
Sunacağınız eğitimler ve eğitim programları ne olacak,
Franchise alanların şirketinizden ürün veya donanım satın alması gerekip gerekmediği,
İş deneyimi ve franchise alanların ihtiyaç duyduğu net değerler nelerdir,
Franchise sisteminizi nasıl pazarlayacaksınız ,
Sonuç olarak franchise yönetimini kuruluş aşamasından satış sonrasında da ciddi planlama ve operasyonel yönetim becerisi gerektiren bir süreçtir. Yapılan yanlışlar hem sizi hem de franchise alan ile satış sonrası ilişkilerinizi etkileyebileceği gibi finansal açıdanda ciddi kayıplara yol açabilir.