Yönetim danışmanlığı konusunda yıllar önce üniversite yıllarımda bir hocamın söylediği söz yönetim danışmanları kolunuzda ki saati alıp size saat kaç olduğunu söyleyendir dediğinde dikkatimi çeken bir konu oldu. 2012 yılında mesleki tecrübelerimin ve eğitimin getirdiği güvenle danışmanlık sektörüne adım attım.
Yönetim danışmanlığının amacı basittir: iş sonuçlarını bir şirketin tek başına yapabileceğinden daha hızlı yönlendirmektir. Yönetim danışmanlığı, kuruluşların en üst düzeyde çalışmasına yardımcı olacak bir dizi çözüm sunar. Yönetim danışmanları, ticari ve finansal büyümeyle sonuçlanabilecek karmaşık sorunları çözmek için şirketlerle birlikte çalışır.
Birçok firma yönetim danışmanına ihtiyaç duymadığını iddia etsede aslında bu anlayış ben yeterli bilgi ve tecrübeye sahibim anlayışında yatmaktadır. Danışmandık sadece bilgi işi değildir aksiyon ve kurumsal davranış sürecidir, sadece başarı için salt bilginin yeteri olmadığını söyleyebiliriz bu anlamda sadece uygulanabilir bilgi ekonomik değer taşımaktadır. İşte aslında Yönetim danışmanlığının temelinde de bu yatmaktadır. Danışmanlar size ölçülebilir sonuçlar ve danışmanlık konularında ekonomik değer yaratırlar. Yönetim danışmanlığı olağan üstü bir kültürdür ve yönetim danışmanlığı, çıktı odaklı kültürüyle bilinir. Bu kültürün temelinde kuruluşun yâda sizin yalnızca bir kaynak olarak değil, bir varlık olarak değerlendirilmesi yatmaktadır.
Yönetim danışmanları bir organizasyona katma değer sağlar. Geliştirme stratejileri üretir, iyileştirme alanlarını belirler ve başarısızlıkların ve durgunluğun üstesinden gelmenin yollarını önerirler. Ayrıca, danışmanlar birçok farklı firma ve sektör için çalışma deneyimine sahip olduklarından, derin bir deneyime, endüstri anlayışına sahiptirler ve organizasyonla ilgili konuları ve fırsatları çok daha geniş bir perspektifte değerlendirebilirler. Masaya çok farklı ve tarafsız bir bakış açısı getirirler ve başarı ve büyüme için yeni fikirler üretebilirler.
İşletmenizin içindeki güç merkezlerinin etki çemberinin dışında olduklarından, uyum sağlamak için örgütsel baskılara boyun eğmezler. Bu, ilerici davranışın kıvılcımını ateşlemek, fikirleri eleştirel olarak değerlendirmek ve çatışmaları etkili bir şekilde yönetmek için gerekli olan sağlıklı bir süreç yaratır.
Benim tanımla yönetim danışmanlığı bir müşteriyle çalışmak için kullanabileceğiniz bir İsviçre çakısı çözümüne sahip olmaktır. Çoğu danışman bir seferde yalnızca birkaç proje üzerinde çalışır (ve bazen müşterinin büyüklüğüne bağlı olarak yalnızca tek bir proje), böylece gerçekten müşterilerinin ihtiyaçlarına odaklanabilirler.
Bazen yönetim mevcut sorunları göremez. Uzun bir süre aynı koşullarda çalıştıktan sonra, sorunları gözden kaçırmak ya da neden var olduklarını mazeret uydurmak kolaydır. Bir yönetim danışmanı, şirketinize neyi yanlış yaptığınız ve nerelerde iyileştirebileceğiniz konusunda dışarıdan bir bakış açısı sağlayabilecek tarafsız bir üçüncü göz olarak hareket eder. Yeni bir bakış açısıyla, yönetim danışmanları, bir şirketi problemlerini hızla fark edebilir. Bu farkındalıkla beraber sunulan çözümler bir işletmenize büyük fayda sağlama potansiyeline sahip temel değişikliklere neden olabilir.
Bir yönetim danışmanınız olduğunda, zengin kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Bir yönetim danışmanının temel amacı, işletmenizin daha verimli çalışmasına yardımcı olmaktır. Bunu başarmak için, çoğu danışman iş uygulamalarını değerlendirmek için kullanılabilecek yerinde süreçler ve araçlar oluşturmuştur. Bu, fazladan çalışan işe almak zorunda kalmanızı önler.
Profesyonel bir yönetim danışmanının rehberliğinde, çalışanlarınızı kısa vadeli hedeflere ve hedeflere daha çabuk ulaşmaları için teşvik edebilirsiniz. Çalışanlara uzmanlıklarının dışında olan bir iş sunulduğunda, bu hedefe ulaşmada gecikme yaşayabilirler. Kısa vadeli hedefler genellikle çok fazla zaman, çaba ve beceri gerektirir ve bazı çalışanlar bu hedefleri yük gibi hissedebilir. Bir yönetim danışmanı, bir işletmenin büyümesi için son derece yararlı olabilecek hedeflere ulaşma konusunda çalışanları nasıl motive edeceğini bilir
“Aklın varsa bir başka akılla dost ol da, işlerini danışarak yap.” Hz. Mevlana
“Şüphelendiğiniz işlerde yakınlarınızdan tecrübe sahibi olanların, kararlı kişilerin ve şerefli ihtiyarların görüşlerine müracaat ediniz. “ Hz. Ali
“Danışmayan, düzde yolu şaşırır; iki defa yol sormak evladır.” Sokrates
NACİ MURAT SERVİ
PLUSONE CORPORATE DEVELOPMENT CENTER